Jedną z podstawowych funkcji okapów kuchennych jest pochłanianie zapachów oraz wilgoci. Od tego, ile czasu spędzamy w kuchni na przygotowywaniu posiłków, zależy regularność z jaką okap i wszystkie jego elementy będą wymagały czyszczenia lub wymiany. Zabrudzenia, osiadanie tłuszczu czy kurzu to naturalne następstwa eksploatowania sprzętów kuchennych. Istnieją jednak metody, dzięki którym czyszczenie okapu staje się szybsze i łatwiejsze, a my możemy cieszyć się dłużej z jego funkcjonalności i nieskazitelnego wyglądu.
Regularność kluczem do sukcesu
Regularne dbanie o czystość okapu niesie za sobą szereg zalet. Przede wszystkim, im częściej będziemy czyścili jego powierzchnię, tym łatwiej i szybciej pozbędziemy się zabrudzeń. Pozostawione na całe dnie lub tygodnie zabrudzenia będą w końcu trudne, a może i niemożliwe, do usunięcia. Mogą na stałe pozostać na okapie, niszcząc jego powłokę i powodując trwałe uszkodzenia, które w dalszej perspektywie czasu, przełożą się na funkcjonowanie sprzętu. Jeśli regularnie, choćby po każdym gotowaniu, przetrzemy powierzchnię okapu, zneutralizujemy możliwość osadzenia się na niej, np. oparów z tłuszczu, praktycznie do zera.
Kolejną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest regularne wymienianie filtra węglowego. Pochłaniają one nie tylko opary czy wilgoć, ale również cząsteczki tłuszczu. Przyjęło się, że filtr powinien być wymieniony co 3 do 6 miesięcy, w zależności od intensywności używania okapu. Jeśli nie zadbamy o ten element, okap nie będzie prawidłowo pochłaniał wszelkich zapachów i okaże się z czasem mniej skuteczny. Filtry metalowe, czyli ta siateczka lub kratka pod spodem okapu, również powinna być regularnie czyszczona, ponieważ na niej także osiadają tłuszcz i drobnoustroje.
„Jeśli wprowadzimy do domowej rutyny regularne dbanie o okap i jego części, możemy być pewni, że dłużej będziemy cieszyli się jego nieskazitelnym wyglądem i sprawnym funkcjonowaniem przez wiele lat. Warto zatem zapoznać się z informacjami na temat czyszczenia i pielęgnacji zakupionego przez nas okapu, który znajdziemy w instrukcji dołączonej do urządzenia. Stosowanie się do zawartych w niej informacji jest gwarantem sukcesu.” – podkreśla Michał Kołakowski- przedstawiciel handlowy AKPO.
Im mniej detergentów, tym lepiej
Jak wspomnieliśmy wyżej, jeśli będziemy regularnie pielęgnowali okap, do utrzymania jego czystości wystarczy nam w zupełności delikatna gąbka lub ściereczka, ciepła woda i płyn do mycia naczyń. Na początku czyszczenia, okap należy odłączyć z zasilania i dowiedzieć się z jakiego materiału został wykonany. Trzeba również upewnić się, czy żarówka, która może być zamontowana w okapie jest zimna i ją również na czas czyszczenia odkręcić z gwintu.
Mimo upływu lat wciąż niezastąpiony w swoich działaniach jest ocet. Roztwór z octu i wody sprawdzi się świetnie do czyszczenia np. metalowego filtra. Odradzamy używania żrących środków lub takich, których drobinki zawarte w płynie mogą porysować powierzchnię okapu. Innym sposobem jest wrzątek i soda – ta propozycja najlepiej sprawdzi się do czyszczenie filtra przeciwtłuszczowego, który znajduje się w większości okapów. Na rynku dostępne są również specjalne preparaty, których przeznaczeniem jest czyszczenie różnych powierzchni okapów, więc z pewnością każdy wybierze asortyment dostosowany do potrzeb.
Czyść i pielęgnuj
Do utrzymania okapu w idealnym stanie przez wiele lat powinniśmy nie tylko czyścić jego powierzchnię i poszczególne elementy, ale również zadbać o odpowiednią impregnację. W większości przypadków np. okapów wykonanych ze szkła – dobrze sprawdzi się płyn do szyb, który dodatkowo powstrzyma proces powstania smug oraz nabłyszczy okap. Na półkach dostępne są również specjalne środki, które chronią przed upływem czasu i dodatkowo zabezpieczają powierzchnię przed przywieraniem do niej tłustych plam i oparów.
Znajomość podstawowych zasad i regularność to przepis na utrzymanie świetnego wyglądu okapu oraz jego funkcjonowania przez lata.